Valéries recepten

Traditionele cranberry compote nét even anders
Benodigd voor 2 potjes compote
300 gr cranberry’s
100 gr fijne kristalsuiker
100 ml water
Sap van 1 sinaasappel
Stukjes sinaasappel (partjes in tweeën snijden)
Sinaasappelrasp van een ½ sinaasappel
Kaneelstokje
Sinaasappelschil in een dunne reep geraspt voor de afwerking

Bereiden
1. Breng de suiker, water en sinaasappelsap net tegen de kook aan. Voeg de cranberry’s en het kaneelstokje toe. Al snel zullen de cranberry’s open ‘ploppen’. Laat even door sudderen tot alle cranberry’s open zijn en de compote een zachte structuur krijgt. Voeg vervolgens de stukjes sinaasappel en sinaasappelrasp toe en laat nog even doorkoken.
2. Het lekkerst is om de compote nog een beetje ‘grof’ te laten. Als je wat langer kookt, wordt de compote wat fijner. Proef en voeg naar wens wat meer suiker toe of als alternatief: een schepje honing.
3. Schep de compote in schone glazen potjes en bewaar ze in de koelkast.

Lekker bij wild, maar ook bij kaas of juist als afwerking van gebak.

Tarte Tatin met cranberry’s
Benodigd voor 1 ronde ovenschaal/taartvorm 27cm
200 gr cranberry’s
10 gedroogde dadels,ontpit en in de lengte doorgesneden (1 dadel = 3/4 stukjes)
1 sinaasappel in partjes
200 gr fijne kristalsuiker
100 gr ongezouten boter
Mespuntje zout
Munt (nabij de cranberry’s groeit watermunt, gebruik deze of gewone verse munt)
1 rol vers bladerdeeg of bladerdeegplakjes

Bereiden
1. Begin met het maken van de karamel: verwarm de boter en de suiker in een koekenpan met goede bodem. In eerste instantie wordt het mengsel brokkelig, het lijkt misschien alsof alles mislukt, maar vervolgens zal het mengsel langzaam maar zeker karamelliseren. Voeg een mespuntje zout toe en voeg de cranberry’s toe aan het mengsel. Beweeg de pan zodanig dat alle cranberry’s omringd worden door de karamel en goed doorwarmen. Voeg ook wat fijngesneden munt toe.
2. Verdeel het mengsel van gekarameliseerde cranberry’s over de ovenschaal. Wees voorzichtig: de karamel is heet en plakkerig! Leg tussen de cranberry’s de overlangs doorgesneden dadels, en her en der ook de sinaasappelpartjes. De karamel zal tijdens afkoelen iets verharden, negeer dat!
3. Drapeer de bladerdeegplak over het mengsel en druk de randjes goed aan in de ovenschaal, zodat de cranberry’s worden afgedekt. Als je losse plakjes uit de vriezer gebruikt: laat ontdooien, leg op elkaar en rol uit tot een grotere plak met de deegroller. Snijd evt. wat randjes weg en prik een paar gaatjes in het deeg.
4. Zet de ovenschaal gedurende 30 min in de oven op 180C. Het cranberrymengsel zal aan de randjes gaan borrelen langs het deeg. Als het bladerdeeg goudbruin en krokant is, is de taart klaar.
5. Haal de ovenschaal uit de oven, laat een beetje afkoelen, dek af met een groot bord en draai het geheel in een snelle beweging om. Het resultaat is een prachtige taart! Rasp wat sinaasappelrasp over het geheel en garneer met een extra blaadje munt.

Heerlijk lauwwarm, met een beetje crème fraiche, Engelse room of een bolletje ijs.

Recepten 4